miercuri, 11 decembrie 2013

Motorola Mototrbo DP3400, DP3601, DP4801, DM3600

De aproximativ un an am intrat si eu in randul utilizatorilor de statii Motorola din seria “Mototrbo”. Este o gama de statii relativ recent aparuta pe piata, formata din statii digitale compatibile DMR destinate serviciilor comerciale, cu facilitati asemanatoare sistemului guvernamental Tetra.


DMR, sau Digital Mobile Radio, este un sistem de transmisie digitala a vocii descris in standardul ETSI TS 102 361-1, -2, -3. Acesta foloseste modulatie 4FSK si multiplexare de tip TDMA cu doua time slot-uri. Un mare avantaj al TDMA-ului este acela ca statiile sunt in emisie jumatate din timpul cat este tinut apasat PTT-ul. In acest fel, statiile portabile beneficiaza de o mai mare autonomie a acumulatorilor.  Avantajul fata de transmisia analogica este ca intr-un canal radio de 12.5 KHz pot avea loc doua comunicatii simultane. Vocea este digitizata cu ajutorul unui vocoder AMBE+2.


Pe langa transmiterea de voce, statiile radio mai au cateva facilitati, ca de exemplu posibilitatea de mesagerie text, localizare GPS, telemetrie, sau interconectarea repetoarelor prin IP (IP Site Connect).

Standardul DMR este un standard deschis. Datorita acestui fapt , mai multi producatori de echipamente radio l-au putut implementa in produsele lor. Pe langa Motorola, alti producatori de echipamente ce integreaza standardul DMR, sunt: Vertex Standard, Hytera, Tait, Selex etc. Deasemenea, semnalele pot fi demodulate si cu ajutorul unui receptor SDR cu softul corespunzator.

In ultimul timp am achizitionat cateva statii din seria Mototrbo, atat portabilele DP3400/3601/4801, cat si o mobila DM3600. Acestea pot functiona atat digital cat si FM analogic. Receptia este excelenta, fara intermodulatii si cu un raport semnal / zgomot bun. In FM am masurat sensibilitatea DP-ului 3601 pe un analizor de comunicatii si am obtinut valoarea de 0.11 µV, in comparatie cu 0.16 µV la o statie GP360.





Cei de la Motorola au venit cu o noutate de aceasta data si anume programarea pe port USB (era si timpul!). Desi la portabile este necesar un cablu cu un conector special (model PMKN4012A) si desigur cu un pret special (aproximativ 100$), in cazul statiilor mobile cablul de programare se poate realiza cu usurinta in regim home made. Cu acelasi cablu de programare se pot face si update-urile de firmware, nemaifiind necesare alte adaptoare.

Un mare avantaj la statiile portabile din seria 3000, din punctul meu de vedere, este conectorul de antena de tip SMA tata. Astfel putem conecta cu usurinta diverse antene mobile sau fixe prin adaptoare usor de gasit pe piata. Din pacate la noua serie 4000 conectorul a fost inlocuit cu clasicul surub de la seria GP.
Dupa parerea mea un mare minus ramane asupra listelor de scanare, care tot nu pot depasi 16 canale.



Fata de prima serie, noua serie 4000 este echipata cu bluetooth, ecran color, trei sisteme de semnalizare (QuickCall II, MDC1200 si Select V), calitatea audio este imbunatatita, statia are o greutate mai mica, iar bineinteles pretul este mai mare.

Statiile au posibilitate de criptare cu chei predefinite („basic”) sau personalizate („enhanced”) pe 40 biti, dar numai in mod digital.

Carcasa este destul de rezistenta, am scapat DP-ul 3601 din buzunarul de la geaca pe asfalt si s-a ales cu doar doua zgarieturi minore. Deasemenea statiile sunt protejate la intemperii si indeplinesc gradul de protectie IP 57 (rezistenta la praf si la apa de maxim 1m adancime timp de 30 minute).



Ca accesorii am achizitionat de la un dealer local un microfon de tip „RSM PMMN4046A” cu functie de atenuare a zgomotului ambiental, special gandit pentru utilizarea in exterior.
Initial DP-ul 3601 a venit cu un acumulator Ni-Mh de 1400 mAh, destul de voluminos si greu, dar ulterior am achizitionat acumulatori Impres Li-Ion standard (1500 mAh) si extended (2200 mAh).
Acumulatorii Li-Ion din gama Impres au in interior un circuit electronic complex care poate comunica cu statia sau cu talpa de incarcare. Astfel din meniul statiei poti afla detalii legate de nivelul de incarcare in procente, de durata de viata a acumulatorului, si de data calendaristica la care a fost incarcat pentru prima oara (util cand cumperi statii second-hand).







Seria MOTOTRBO de la Motorola este completata si de repetorul DR3000. Acesta poate opera in mod clasic, analogic, dar si in mod digital unde pot fi interconectat prin infrastructura IP.

Repetoarele pot fi programate si in „mixed-mode”, astfel incat pot fi folosite atat analogic cat si digital (evident nu simultan), dar in acest caz nu mai poate fi utilizata functia „IP Site Connect”.

In Bucuresti in locul repetorului analogic B1 a fost instalat un repetor digital Motorola DR3000, pe frecventa de 439.900 MHz, shift -9.4 MHz. Acesta este conectat prin IP la reteaua DMR-MARC. Pentru traficul international se emite pe TS1 care activeaza toata reteaua de repetoare DMR-MARC, iar pentru traficul pe repetorul local se foloseste TS2.
Pentru acces este necesara programarea unor grupuri (TG) si a unui indicativ personal (ID) care se poate obtine printr-un formular online
Lista indicativelor poate fi gasita aici.

Grupuri (TG):
DMR-MARC World Wide – 1
DMR-MARC Europe – 2
YO – 226
LOCAL – 9
EMCOMM - 9999999
RVSU1 – 2269999
RVSU2 – 2269998
RVSU3 – 2269997
RVSU4 – 2269996



Conceptul de retea DMR nu mai este orientat spre frecventa radio ci spre corespondentii si grupurile pe care acestia le formeaza. Din acest motiv, mai important este sa stim in ce TalkGroup suntem decat pe ce frecventa intrucat prin reteaua DMR se activeaza simultan mai multe repetoare cand chemam corespondentii.

Mai multe informatii cu privire la programarea statiilor se pot gasi aici.